Експертите от Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт” в общината работят на много и различни нива в подпомагане на хората с увреждания чрез адаптация, консултации и осигуряване на работни места, уточни Казаджиева.

"Много често, за да постъпят на работа, изискванията към хората с увреждания са да бъдат трайно безработни, да са регистрирани по надлежния законов ред, да нямат наказания и да са регистрирани в Бюрото по труда", обясни Мая Казанджиева.

Както през тази, така и в предишни години, служителите от дирекцията са участвали във всички разписани национални програми.

В момента приключва програмен период, така че последните месеци от тази година не е имало отваряне на нови програми. Поради тази причина продължават да работят хората, които са назначени от миналата година, по национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. Това са дългосрочни програми и в момента по тази програма работят двама експерти с трайни увреждания в КЦ „Морско казино, каза още Казанджиева.

Тя допълни, че друга възможност за работа на лицата с увреждания е по оперативните програми.

Едната е ОП „Помощ за достоен живот”, а другата-ОП „Помощ в дома”, която е приключена през тази година, но продължава финансирането от общинския бюджет.

На длъжност лични асистенти работят 12 души. Те не са с толкова тежки увреждания и могат да извършват определени дейности и помагат на други хора, които са с по-тежки заболявания от тях.

По другия проект „Живот в семейна среда. Нови възможности за деца и младежи с увреждания” от 65 души, назначени на различни позиции за грижа на децата, петима от тях са хора с трайни увреждания.

Проектът е реализиран от дирекция, каза Казанджиева.

Тя добави, че на щатни места към центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания работят четирима души, които заемат различни позиции, като има и на ниво експерти.

Те се включват във всички програми, които организира центърът, и са в помощ на потребители, които са хора с висок процент увредено зрение.

Общинската дирекция си партнира и с неправителствени организации, както и със Социален център- Бургас.

"Тези колеги работят с хора с увреждания, като дейността им е наречена творческа работилница. Дейността се финансира изцяло от общинския бюджет", допълни Казанджиева

Центърът работи и по европейски проекти. За тази година е сключен договор за 19 500 лв. от общинския бюджет  По него група от 16 до 20 души с трайни увреждания твори чудесни произведения на изкуството.