Областният управител на област Бургас Павел Маринов се срещна с командира на Mount Whitney капитан I ранг Марк Коломбо.

На срещата присъства и командирът на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков.

Капитан Коломбо посочи, че корабът и преди е бил в Бургас и екипажът с голямо удоволствие е дошъл отново, а тези, които идват за пръв път са много щастливи, че са тук.
Mount Whitney бе на в Бругас през ноември 2013 г.

"Нашата среща е посветена на стабилността на региона”, посочи кап. Коломбо, цитиран от "Фокус".

Флагманът на Шести американски флот Mount Whitney се намира в Черно море в подкрепа на операции по сигурността и сътрудничеството със съюзници и регионални партньори в зоната на действие на Шести американски флот с цел укрепване на сигурността и стабилността в Европа.

Екипажът на кораба е смесен и се състои от моряци и цивилни служители от Военното командване за морски транспорт.
Цивилните служители отговарят за навигацията, палубните и инженерни операции, както и за материално-техническото осигуряване и снабдяване. Военнослужещите на борда на кораба осигуряват комуникациите, системите на въоръжение и сигурността на кораба.

Капитанът Марк Коломбо и екипажът ще прекарат няколко дни в пристанище Бургас.

По време на визитата си в Бургас Оркестърът на военноморските сили на САЩ, който се намира на борда на кораба, ще има среща със ученици и учители от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. Това ще бъде втора поредна среща за учениците от музикалното училище, част от които имаха възможност да чуят изпълнения от репертоара на Оркестъра на борда на Mount Whitney миналата година.