Кметът, заедно с Мартин Заимов от „Регионален фонд за градско развитие“, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, зам.-кметът Атанаска Николова и други официални лица, инспектира строежа на обекта, съобщи Топновини.бг.

В момента на мястото на познатата „Флора” още се поставят основите на новото съоръжение, но обещанията на строителната фирма са, че проектът ще е готов в срок.

„До 25 май тук трябва да има един красив и екологичен експозиционен център. Надявам се бургазлии да имат още един повод да са горди, че това ще бъде поредното уникално място, което няма аналог в останалата част от страната”, заяви Димитър Николов.

Проектът за "Флората" се финансира чрез дългосрочен кредит от "Регионален фонд за градско развитие" АД и се съфинансира от Община Бургас

Кметът каза, че Центърът ще спести на бургазлии 60-80 хил. лв., които всяка година Община Бургас изразходваше за закупуването на нови полиетиленови покрития, за да подготви „Флората” за пролетната експозиция. Тези разходи сега ще отпаднат.

Мартин Заимов каза, че първоначално е имало спорове дали проектът е подходящо да се изгражда в Морската градина. Според него е взето правилното решение, тъй като това бил най-хубавият приморски парк и Бургас е изпреварил с много години Варна като инфраструктура.

Модернизираната „Флора” ще разполага с 5 индивидуални зали за експозиция и детски център. Сградата ще е с изцяло приложени мерки по енергийна ефективност, с фотоволтаици на покривите, със зелена фасада и зелен покрив.

Центърът ще работи целогодишно, а не само през пролетта и лятото. Ще има постоянна изложба на цветя.

Новата тема ще е свързана със здравословния начин на живот на хората. Вече има заявен интерес от много партньорски структури към Общината, договорени са и изложби с Британския музей и Националния музей на Австралия.