Същевременно обаче е много далеч от нивата от годините преди световната икономическа кризата, заяви директорът на Бюрото по труда в града Живко Янакиев пред Бургас.Топновини.

По този начин той коментира данните, изнесени от Института за пазарна икономика на 11 ноември, според които Бургас през следващата година ще достигне предкризисните нива на заетост от 2008 г.

В края на октомври тази година регистрираните безработни в областта са 4,5 на сто от всички хора без препитание в страната.
А равнището на безработица е 8,4 на сто. Това е с 1,6 % по-ниско в сравнение с октомври 2013 г. Но процентът е несъизмерим с този от преди кризата, който в Бургас тогава е бил около 1,5.

Според Янакиев тази ниска безработица през 2006-2007 г. дори не е била здравословна за пазара на труда.
Той припомни, че дори е имало кампания за внасяне на работници от екзотични държави като Индия и Тайланд, като най-закъсал откъм кадри бил туризмът.

Радващ факт през 2014 г. е процентът на младежката безработица, който сега е 19,6 %, като миналата година е достигал 24 % от общия брой регистрирани. В областен мащаб безработицата през октомври е най-ниска в община Бургас (5 %).
Следват общините Приморско (5,2 %), Несебър (6,4 %), Карнобат (7,8 %) и Поморие (9,1 %), а в останалите тя е по-висока.

Сравнено с октомври 2013 г. сега има увеличаване на обявените работни места с 114. Най-много са заявени в отраслите „Преработваща промишленост“, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Административни и спомагателни дейности“.

За поредна година Агенцията по заетостта набира кандидатки за бране на ягоди в Испания. Търсят се жени на възраст между 25 и 40 години, имащи опит в селскостопанската работа. Работните места за берачки са около 350. Документи се подават чрез бюрата по труда, като крайната дата за кандидатстване е 8 януари 2015 г. Брутната заплата е 39,48 евро на ден, като жилището се осигурява от работодателя и е безплатно.

Пътуването до Испания е за сметка на работника, а връщането до България се заплаща от работодателя.

Бюрата по труда ще проведат Седмица на отворените врати за младежи в периода от 24 до 28 ноември. Посетителите ще бъдат консултирани от трудови посредници и от EURES съветници, предлагащи възможности за трудова реализация в Европа.