Това са показали резултатите от генетични изследвания, чиито първи 100 проби са направени на територията на цялата страна от учените.  В момента се анализират още стотина проби.

Данните изнесе Елена Цингарска от Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ по време на обществено обсъждане на План за действие за вълка в България, който се проведе в Областната управа в Бургас, съобщава Топновини бг.

В България има три различни екотипа вълци. Между тях са открити и хибриди на вълк и куче. Засечено е и наличие на инбридинг (близкородствено размножаване), което не е характерно за многочислените вълчи популации.

Първата връзка, която правят учените, изследвайки световната литература, е, че точно отстрелът в брачния период може да доведе и до хибридизация, и до инбридинг, защото намаляват партньорите, които са далекородствени, и има случаи на близкородствено кръстосване само с цел да се продължи родът.

Затова в Плана се предлага да се забрани отстрелът на вълка в периода, когато той се размножава.

Срещу това предложение обаче се опълчиха присъстващите на обсъждането представители на различни ловни и стопански организации в Странджа.
Според тях подобна забрана няма да окаже влияние върху популацията на вълка, която била доста по-голяма в Странджанския район от тази, която показвало изследването на Сдружението за дива природа.
Вълците в Странджа са вече повече от хората, заявиха те.

Румен Люцканов от Асоциацията на животновъдите в Странджа каза, че единствено, с което е съгласен в предложения план, е, че вълкът е наистина едно страхотно животно. Притеснително е обаче, че се говори за определен вид опасен хищник, а не се дискутира защитата на селскостопанските животни.

"Изчезващите видове в Странджа сме ние, животновъдите. Защото, ако нямаме животни, ние работа в Странджа нямаме. Да, тогава ще има толкова много територия за този вълк, че няма да имате никакви проблеми”, заяви Люцканов.

Той предложи да се мисли как да се развива животновъдството, защото ако се защитава вълкът така, както се предлага в плана, то животните в Странджа напълно ще изчезнат. Щетите, които търпят животновъдите в региона, са грандиозни както от болестите, така и от вълка.

Докторантът Тодор Тодоров, който разработва тема за вълка в Странджа, каза, че не е правилно изследване, което е правено примерно в Пирин, да се слага като етикет за цяла България.

В изследването се посочва, че на територията на парк Странджа има 3-4 глутници. Плътността на популацията била изцяло сгрешена. Той твърди, че спрямо проучванията му вълците са много повече в планината, като неговите анализи са на базата на отстрела на хищника.