Вълчо Чолаков  е от Реформаторския блок и преди два дни беше назначен от Министерски съвет.

„Към настоящия момент нямам намерение да заменям никой от екипа на Областната управа, докато не видя как работи самата администрация”, бяха първите думи на Чолаков, цитиран от Топновини.бг.

Той допълни, че е нормално политическият екип да бъда сменен и това ще стане. Кои ще бъдат двамата му заместници, ще реши Министерският съвет.

В момента той не знаел техните имена, но бил сигурен, че това ще са хора отговорни и достойни за позициите на зам. областни управители.

Очаква се до края на следващата седмица да бъде обявено кои ще са те.

„Винаги съм се ръководил от определени принципи в живота, които и на новата си длъжност не смятам да погазвам", каза Чолаков в отговор на въпрос дали ще е склонен на компромиси.

"Всеки човек си има лични граници на компромисите. Аз също имам такива граници и не смятам да прескачам над тях. Ако има непреодолими неща, които не мога да приема, просто ще се откажа от длъжността честно и почтено”, обясни Чолаков.

Първото нещо, което ще направи, е да разпише важните документи, които трябва да са готови през тази седмица. В понеделник ще свика екипа на Областната администрация и ще набележат програмата за действие.

Вълчо Чолаков обеща, че ще продължи да бъде достъпен и не смята да променя начина си на общуване с хората.

Вече бившия областен управител Павел Маринов каза, че се нуждае от време да преструктурира дейността си и ще обяви по-късно с какво ще се занимава оттук нататък.  Но със сигурност дейността му щяла да бъде насочена към подкрепа за някои от важните проекти за Бургас и региона.

Най-важното, което е свършил през своя мандат, е работата по изпълнение на стратегията за развитие на област Бургас. Това е стратегическият документ, който е фундаментален за работата на областната администрация с план до 2020 г. Маринов го наследил от предшественика си Константин Гребенаров и сега го предава на Вълчо Чолаков.

Маринов не може да определи с кое от трите правителства, които се смениха по време на неговия мандат, е работил най-добре.

С екипа на Пламен Орешарски е общувал най-дълго, а правомощията на служебното правителство на Близнашки са били ограничени и е нямало време за реализация на важни проекти, свързани с Бургас.

Маринов се надява най-накрая да се сложи край на тази честа смяна на правителства и да има устойчивост, което е много важно за бизнеса, за администрацията и за всички хора. Трябва да има разбиране и работа по същество, завърши той.

Чолаков и Маринов са обсъдили насаме кои са приоритетните неща за решаване в момента. Новият губернатор каза, че смята да продължи добрите инициативи, започнати от предшественика си, защото само така ще има прогрес.