Съдът потвърди наложеното на Гурков наказание 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години, съобщиха от съда.

Кметът е признат за виновен в това, че на 17 декември 2013 г. в землището на Сливен, по главен път ІІ-66, при управление на лек автомобил марка "Ауди", под въздействие на алкохол и с превишена скорост от 94 км/ч при наличие на пътен знак В26, ограничаващ скоростта до 50 км/ч, по непредпазливост причинива смъртта на мъж от Сливен.

Деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол 2,06 промила, установени с дрегер.

Апелативните магистрати извършиха ревизия на постановената от Окръжен съд Сливен на 17 септември т.г. присъда спрямо Гурков по негова жалба. При проверката се установява, че първата инстанция е разгледала делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт.

Въззивният съдебен състав намира приетата от решаващия съд фактическа обстановка за безспорно установена от събраните по делото доказателства.

Втората инстанция споделя изцяло изводите, че в резултат на алкохолно опиянение и забавени реакции на подсъдимия, както и поради движението му с превишена скорост, той е загубил контрол над управлявания от него автомобил, не е възприел правилно намиращия се пред него "Фолксваген", което е довело до произшествието.

Въззивният съд коментира, че направеното от Атанас Гурков искане за събиране на нови доказателства не може да бъде уважено. Той се е лишил от това право, давайки съгласие за разглеждане на делото в първата инстанция по института на съкратеното съдебно следствие.

Според съдиите наказанието му е определено при превес на смекчаващите вината обстоятелства в пределите на минималния, предвиден в закона размер. Кметът е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за минималния допустим в закона срок.

Като неоснователно е преценено и оплакването на Гурков за допуснати съществени процесуални нарушения.

Въззивният съд намери за основателно искането на двамата частни обвинители и осъди подсъдимия да заплати сторените от тях разноски по делото.

Решението на Апелативен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.