На първото ниво е разположен басейн с размери 25 на 15 метра. В него ще се провеждат тренировки и състезания по плуване и водна топка.

Комплексът разполага с две многофункционални зали. Голямата е предназначена за баскетбол, волейбол, хандбал, спортни танци и художествена гимнастика. В по-малката ще се провеждат тренировки по бойни спортове, фехтовка, йога, борба, има обособена и фитнес зона.

Към залите и басейна са изградени необходимите обслужващи помещения - лекарски кабинети, стаи за треньори, душове, съблекални и санитарни възли. Съоръжението разполага и с конферентна зала.
В нея има специално място, където се пазят завоювани в различни състезания купи и награди.

Ученическият спортен комплекс е с обща площ от 4 500 квадратни метра. Стойността му е 3,9 милиона лева, осигурени от Община Бургас. Съоръжението се намира в двора двете гимназии - ГРЕ "Г. С. Раковски" и ПМГ "Акад. Н. Обрешков", които делят една сграда.

При откриването му кметът на Бургас Димитър Николов връчи символични ключове на директорите на двете училища.

"Децата на Бургас са не само добри и красиви, но и талантливи. Затова ние ще им осигуряваме най-добрите условия, за да се развиват. Спортният комплекс ще работи всеки ден, за да може повече деца да тренират. Благодаря на всички, които помогнаха при неговото изграждане и мога да заявя, че всички неприятности и нерви по време на работата си струваха", заяви кметът Димитър Николов.

В новия спортен център ще се повеждат всички ученически състезания от спортния календар на Общината. Той ще приюти част от събитията в програмата за отбелязване на "Бургас - Европейски град на спорта 2015".

За откриването на новия комплекс беше подготвена великолепна, прецизно синхронизирана програма, в която с демонстрации се включиха ученици и състезатели от много спортни клубове.