Това предлага общинският съветник от Движение за социален хуманизъм (ДСХ) Йордан Георгиев в докладна записка, внесена за гласуване в местния парламент, пише Топновини.

В мотивите за това искане Георгиев посочва, че през последните години автомобилният парк на бургазлии е нараснал значително, а през лятото броят на колите в града се увеличава още и заради гостите, преминаващи през общината.

В същото време строителството на жилищни сгради, молове, големи магазини, хотели и др. често променя и интензивността на движение в много райони на Бургас.

Много от кръстовищата в широк център и комплексите, където излизат предблокови улици, са нерегулирани и важи правилото на дясностоящия автомобил.

В същото време шофьорите са свикнали да възприемат по-широката или по-интензивна улица като път с предимство, което води до предпоставки за автопроизшествия.

Често паркираните пред блока коли до самия край на тротоара намаляват и видимостта.

За да се намали рискът от катастрофи и да се урегулира по-добре движението в Бургас, Георгиев иска да се създаде временната комисия, която да извърши мониторинга в срок от два месеца.

Общинският съветник предлага тя да е 9-членна, като в нея да участват шестима общински съветници (по трима от транспортната комисия и от тази по обществен ред, сигурност и безопасност на движението) и трима представители на общинската администрация.

В едномесечен срок след приключването на работата си комисията следва да представи пред Общинския съвет доклад за свършеното с предложения за необходимостта от урегулиране на кръстовища с пътни знаци.

"Идеята за комисията е супер", коментира Михаил Попов от фондация „Безопасни улици от Валя“.

Той дори препоръчва 9-членката да се заеме и с промяна на организацията на движение във всички комплекси, за което от фондацията имат конкретни предложения.

„Крайно време е предвид обстоятелствата, които е изтъкнал общинският съветник, да се направи такава реорганизация. В Европа точно така са направили кварталите по-спокойни и с по-малко движение на автомобили“, каза Попов.