"Ако досега лайнер с 2000 души на борда плащаше 70 000 лева обща сума (дисбурсмент), с намаленията тя ще падне на около 50 000 лева", съобщи изпълнителният директор на порта Деян Димов, цитиран от "Труд".

На среща в общината на 26 декември между представители на пристанището, Морска администрация, предприятие "Пристанищна инфраструктура", туроператори и др. е подписан протокол за единодействие.

Периодично ще се обсъждат таксите за лайнерите, за да бъде нашият пристан конкурентноспособен. Таксата досега е била твърде висока, за сравнение - в Истанбул и Констанца тя е доста по-ниска.

Оттук нататък пасажерите ще плащат не по 6, а по 5 евро на човек, за да слязат на бургаската Морска гара. Така 2000 пътници ще плащат не близо 12 000 евро, а 10 000.

Предприятие "Пристанищна инфраструктура" е предложило тонажната такса да бъде намалена с 20 процента (предложението ще се разгледа в МС), а маневрите вече ще се извършват не с двама, а с един пилот, така че пилотските компании също ще редуцират цената на въвеждане и изпращане на круизните кораби.

За изтеклата година в Бургас са спрели общо 27 лайнера, които са донесли над 3 милиона лева приходи.
Но трябва таксите да се намалят, за да не ни заобикалят пътническите и круизни кораби, смятат портовите експерти.