Посочената санкция е за физически лица, а за юридически лица глобата е в размер от 1 000 до 50 000 лева. От 1 000 до 50 000 лева ще е и санкцията за собственик на нощно заведение в Бургас, ако в обекта му бъде допуснат въоръжен клиент.

Това предвижда новата Наредба за опазване на обществения ред в морския град, която бе приета с пълно единодушие от Общинския съвет.

Предложението за размерите на санкциите бе внесено в общинския съвет в Бургас от кмета на града Димитър Николов. Това стана, след като в рамките на десет дни, в три бургаски дискотеки, бяха регистрирани поредица от инциденти. Две от заведенията бяха затворени по нареждане на кмета - "Час пик" и "Вог".

Собствениците на нощни клубове вече ще са задължени да осъществяват строг контрол на входа,  пише в новата Нареба.

Задължително става монтирането на детектори за хладно и огнестрелно оръжие на входовете на нощните заведения.

Пропускателният режим трябва да е съгласуван с МВР. Някои вече започнаха да монтират специални скенери, за да хващат въоръжени клиенти. И досега подобен контрол имаше по клубовете, но все се намираше някой, който да вкара оръжие.

Въвежда се непрекъснато видеонаблюдение с камери в режим на записване и паник бутон. Заснетите материали трябва да се съхраняват 30 дни.

Друго условие е да бъдат осигурени каси, в които да се заключва иззетото оръжие.

Влизат в сила и нови изисквания за издаване на разрешителни. Няма да могат да работят нощем заведенията, които са в жилищни сгради. Документи няма да се издават в случай на неплатени задължения към Община Бургас, както и при мотивирано искане от страна на полицията, ако са констатирани прояви, нарушаващи обществения ред.

Ще се отнемат разрешителни на клубове, които продават алкохол на непълнолетни, както и на лица във видимо нетрезво състояние. Тази забрана съществува и в момента, но в Наредбата не е предвидено отнемане на разрешителни.

Ученици без придружител и бележка от родител няма да се допускат в заведения след 22 ч., предвижда още новата наредба.

"Така всеки родител ще знае къде е детето му и какво прави", заяви председателят на правната комисия в местния парламент Стоян Евтимов.

Ограничението важи за тийнейджъри до 18 г. При нарушение наредбата предвижда глоба от 500 до 1000 лв. за родител.

Децата до 14-годишна възраст пък трябва да се движат задължително с придружител след 20.00 часа. Досега през летния сезон тинейджърите имаха право да се движат без придружител.

От полицията в Бургас вече съобщиха, че са проверели близо 30 нощни заведения и са дали указания на собствениците за новите мерки за сигурност.