Към момента е констатиран един случай на болестта "инфлуенца А" (грип) по птиците при изследването на загинал къдроглав пеликан в защитената местност "Пода" край Бургас.

Това е първият доказан щам на птичи грип в България.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на заразата. Няма опасност за населението, увериха от Министерство на земеделието и храните.
 
Определена е 3-километрова предпазна зона
и 10 километра надзорна зона около огнището в Бургас.

В момента няма пряка опасност за здравето и живота на хората. Тя може да се появи само в случай на мутация на вируса. Категорично се забранява коленето на домашни птици, консумацията на сурови яйца, както и какъвто и да е контакт с диви птици.

Вирусът от намерения умрял къдроглав пеликан в Бургас е с висока патогенност и е изпратен за допълнително изследване в европейска лаборатория, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов по време на извънредно заседание на епизоотичната комисия.

Той увери, че няма място за паника, но трябва да се спазят стриктно всички мерки по превенция.

От утре общински екипи и служители на Регионалното управление на горите тръгват по ловните полета, за да предупреждават ловците да не стрелят по птици. Над 1 000 членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за 28 и 31 януари, когато са последните дни за лов на пернати.

Кметът заяви, че ще бъдат изпратени екипи в бургаския квартал "Горно Езерово", заради навика на местни жители да влизат с лодки в езерото "Вая" и да събират замръзнали или ранени птици за храна.

Инкубационният период за развитие на вируса е между 14 и 21 дни.

В определената 10-километрова зона, в която се въвеждат специални изисквания,  влизат: Бургас, селата Димчево, Твърдица, Маринка, Черни връх, местносттите "Пода", "Узунгерен", поддържан резерват "Атанасовско езеро", "Бургаски солници", "Вая" и устието на река Изворска.

На територията на общината има три птицеферми - в село Маринка, в квартал "Горно Езерово" и местността "Шилото". На собствениците им са издадени предписания с мерките, които трябва да предприемат.

Открит е и горещ телефон - 0879 945 224, на който ветеринари ще дават информация на хората и ще приемат сигнали за умрели птици. Сигнали се получават и на дежурните телефони на Община Бургас, както и на телефон 112.

Екипи на общинска полиция, отдел "Екология" и ОД на МВР вече патрулират около водните зони за наличието на умрели птици.

Вече има взети птици по сигнал, но по всяка вероятност се касае за измръзване.

Според специалистите, целта на мерките, които се въвеждат, е да се предотврати създаването на огнище от болестта.

"Няма повод за притеснения. Случаят е изолиран. Мерките, които трябва да се вземат, са превантивни и всички жители на общината трябва да се съобразят с тях", заяви областният управител Вълчо Чолаков.

Птичи грип в Европа

В последните месеци на 2014 г. бяха регистрирани три случая на птичи грип на територията на Европа.

Властите в Обединеното кралство идентифицираха случай на заразена патица във ферма в Източен Йоркшир, а подобен случай беше регистриран и в Холандия.

По-рано през ноември във ферма в Североизточна Германия за пръв път в Европа бяха установени случаи на щама H5N8. До този момент не са диагностицирани случаи на заразени хора с този щам на птичия грип.

По информация на Световната здравна организация (СЗО) няма доказателства, че вирусът може да се предаде на хора чрез правилно приготвени хранителни продукти от пилешко месо и яйца.

Най-опасният за хората щам на птичия грип H5N1 има 60% смъртност. Между 2003 и 2013 г. жертвите на вируса са 384 според СЗО. Обичайните симптоми са висока температура и кашлица.