Много малко са вече руснаците, които търсят имот за закупуване, каза за Topnovini.bg Диана Иванова – член на УС на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ).              .

Основната причина за това е влошеното им финансово състояние заради рецесията, в която се намира държавата им.

Голяма част от руското население в момента е в борба за оцеляване и не им е приоритет да мислят за втори дом, почивка или имот за инвестиция. Тези, които могат да си го позволят финансово, имат ограничения по отношение на разплащането и купуването. Затова няма как да очакваме да има интерес към имоти у нас, какъвто е бил преди кризата у тях.

В същото време обаче не се забелязва тенденция тези, които вече имат жилища у нас, да не ги продават. Те предпочитат да си запазят имота с цел да си съхранят инвестираните средства с оглед на икономическата ситуация в Русия и обезценяването на рублата. За тях е по-добре да имат пари, вложени в държава – членка на ЕС, отколкото да държат средства в собствената си страна, които да бъдат обезценени.

Не се забелязва някакъв увеличен интерес към имоти в Бургас и региона от граждани на други чужди страни. Има запитвания от такива клиенти, но те са единици и са предимно от хора, които вече са присъствали на нашия пазар като купувачи.

Раздвижване на пазара на имоти през 2014 г. е имало основно в Бургас, което продължава и в момента. Търсят се градски имоти от български купувачи най-вече с цел инвестиция за отдаване по наем. Клиентите са отворени и към закупуването на жилища, които още са в строеж. Причината е, че като цяло предлагането в града не е голямо.

2015 г. се очертава да е трудна за бранша особено по отношение на ваканционните имоти.

Ще има борба за всеки чуждестранен клиент, а и за българите, които се активизираха на пазара за недвижими имоти.

В момента строителните компании предлагат като опции доста изгодни цени, бонуси, разсрочване на плащанията, за да са атрактивни на пазара и да привлекат вниманието на потенциалните купувачи.

Специално в Бургас има засилен интерес към градските имоти. Няколко обекта са в очакване да започнат да се строят. Като цяло обаче на пазара няма голямо предлагане, по-скоро обратното – търсенето е повече.