Сдруженията на собствениците са създадени във връзка с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от община Бургас

На учредителните заседания присъстваха представители на Община Бургас, в качеството и на собственик на самостоятелни обекти и като администратор на програмата.

Инициатори за създаването на Сдруженията на собствениците са гражданите на блок 48 в к-с "Славейков" и на блока на ул."Христо Ботев" 61. Интересът на собствениците беше изключително голям. За наименования на Сдруженията на собствениците бяха избрани "Славейков-48 Бургас" и съответно "Белия блок "61".

Във връзка с участието си по Програмата, присъстващите задаваха допълнително въпроси, на които представителите на Община Бургас отговаряха.

Кметът Димитър Николов обеща, след оповестяването на програмата, да поощри първите регистрирали се по националната програма, като осигури средства от общинския бюджет за благоустрояване на междублоковото пространство.

Подробна информация за всички дейности, свързани с безвъзмездното саниране ще представи утре от 17.00 часа в БСУ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Вчера правителство прие Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Тя обхваща 265-те общини в България и за нея са осигурени 1 млрд. лева от правителството под формата на банкова гаранция на Българска банка за развитие, която ще обезпечи дейностите по програмата.

За да участват в програмата, собствениците на апартаменти в съответната жилищна сграда трябва да направят събрание и минимум 67% от собствениците на идеални части трябва да са дали съгласие за учредяване на Сдружение на собствениците. То трябва да е регистрирано по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост в публичния регистър на съответната община/район и в регистър БУЛСТАТ.

От началото на февруари започват да се приемат заявленията за саниране в общината.

Още за саниране на блоковете вижте тук >>