Нейни представители смятат, че Бургас може да се превърне в свързващо звено между Източен Китай, Пакистан и Европейския съюз. Това каза в Бургас министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

 Лукарски и кметът на Бургас Димитър Николов разгледаха Индустриално-логистичният парк и обсъдиха идеята за създаване на търговски инкубатор за цяла Европа.

Белгийска фирма също проявява интерес. Разговорите с нея също са в начален етап, посочи министърът.

Лукарски е разговарял и с руския посланик относно спада на стокообората ни с Русия за 2014 г.

"Имам неговото уверение и желание, както и моето такова, проблемът с руските инвестиции със стокообмена между двете държави да бъде сведен до минимум и ако можем, да се върнем към старите граници на търговски обмени на стокооборот от преди 4-5 години”, увери министър Лукарски.
 
"Ще възобновим работата по една междуправителствена спогодба между България и Русия в областта на икономическите и научно-техническите отношения”, допълни той.

До момента има сключени договори с шест фирми, каза изпълнителният директор на Индустриално-логистичния парк Аристид Каравидов. Фирмите са купили терени в парка и са започнали да проектират индустриалните си сгради.

Тези фирми планират инвестиции, чийто общ размер надхвърля 10 000 000 евро. Очаква се да разкрият над 350 работни места.

За да може да се постигне пълна реализация на индустриалната зона, е необходимо в нея да бъдат привлечени около 50 фирми.

Министър Лукарски призова за полагането на съвместни усилия, които да стимулират реализирането на инвестиционния потенциал на Бургас, тъй като градът има добри дадености с излаза си на море.

Индустриално-логистичният парк е разположен на територията на промишлена зона "Север". Решението за изграждането на новата индустриална зона бе взето през септември 2010 година, когато между община Бургас и "Национална компания индустриални зони" ЕАД се подписа меморандум за сътрудничество.

Мястото, където се намира паркът, е с много добра логистична обезпеченост - на 2 км от автомагистрала "Тракия, на 4 километра от пристанището, на 10 километра от летището. В близост има и железопътен терминал.