Спешният център ще бъде изграден с европейски средства, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Според Шарков е прецедент това, което се случва със Спешната помощ в Бургас – екипите да са локализирани на едно място, а ръководството и администрацията на 3 километра от тях.

По време на пресконференция той посочи, че през следващия програмен период 2014-2020 по програма „Региони в растеж” Министерство на здравеопазването ще получи 85 млн. евро.

По отношение на Спешна помощ през настоящата година МБАЛ Бургас получава 2 нови линейки, а по Концепцията за развитие на Спешна помощ е предвидено обновяване на автопарка с 20% на година, допълни зам.- министърът.

Освен това, във връзка със зачестилите граждански сигнали за недобра обезпеченост на община Камено със спешни екипи, д-р Шарков направи проверка за колко време се стига с линейка от Бургас до центъра на Камено.

„Успяхме за 15 минути без сирени и доказахме, че няма пациенти, чиито достъп до спешна помощ да изисква повече от 20 минути. Това беше заявка на МЗ от началото на мандата”, каза той.

Повод за думите на д.р Шарков е искането на жителите на Камено да се възстанови Спешния център в общината.

Междувременно д-р Шарков и неговия колега зам.- министър д-р Адам Персенски посетиха МБАЛ Бургас във връзка с изпълнението на проект за разкриването на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в лечебното заведение.

Д-р Персенски обяви, че със спестени средства по проекта, част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., за нуждите на МБАЛ Бургас ще бъде закупена, доставена, монтирана и въведена в експлоатация апаратура.

Става въпрос за дигитален мамограф, ендоскопска система за урологично приложение, видеоендоскопска система, лапароскопска система за гинекологично приложение, автоматичен биопсичен инструмент за биопсия на меки тъкани и ултразвуков апарат, окомплектован с абдоминален трансдюсер, трансректален трансдюсер.

Общата стойност на проекта възлиза на 5 297 632, 52 лв., от които 4 484 720, 33лв., са европейско финансиране, а националното съфинансиране в размер на 812 912, 19 лв.

Край на операциите в Турция


Още тази година правителството ще вземе мерки да облекчи лечението на пациенти, които пътуват до Турция за радиохирургия. Д-р Шарков съобщи, че в рамките на 2015, по програма „Джесика" университетската болница „Св. Иван Рилски" в София ще получи супер модерен кибернож, който е единствен в Европа, а в света има едва пет от тях.
 
До две години се надяваме, че ще стане така, българските граждани да не се налага да правят операции в чужбина", каза още заместник-министърът на здравеопазването.