На срещата присъстваха домоуправители на панелни блокове, граждани проявили интерес към инициативата,архитекти, инженери, строители.

Лиляна Павлова каза, че целта на кампанията е да подпомогне общините и собствениците при реализацията на програмата. Тя посочи, че право да кандидатстват имат жилищни сгради с поне 36 апартамента или обекта с жилищно предназначение, както и това, че сградите трябва да са проектирани до или преди април 1999 година. За тези, които отговарят на условията държавата ще осигурява 100 процента безвъзмездно финансиране за енергийна ефективност.

Министър Павлова посочи, че една сграда може да получи финансиране, без значение дали апартаменти в нея са отдадени под наем, или има търговска дейност в част от партерните, или други пространства. Собствениците на тези търговски обекти трябва да попълнят специална декларация, че инвестицията, която се прави, не надвишава 200 хиляди евро.

Магазините и търговските обекти не се броят за жилища. За тези части, които се използват за търговски нужди, собствениците трябва да подпишат декларация, че инвестицията, която се прави, не надвишава 200 хил. евро.

Ако един собственик притежава повече от едно помещение, включително в други сгради, трябва да декларира, че за всички няма да надвиши 200 хиляди евро. Ако надвишава сумата, ще трябва да заплати всички ремонтни дейности на 100 процента за своя сметка, посочи министър Павлова.

За да се кандидатства за финансиране, на събрание на собствениците минимум 67 на сто от собствениците на идеални части трябва да са дали съгласие за учредяване на Сдружение на собствениците.

Всички собственици трябва да са съгласни и да осигурят достъп до жилищата си за ремонтни дейности.

За по малко от две седмици на горещия телефон в Община Бургас, на който се дават разяснения за условията на националния фонд, са заявили интерес близо 300 граждани, каза кметът Димитър Николов.

Вече има и учредени Сдружения на собствениците по Закона за етажната собственост, съобразно изискванията на програмата за саниране.

В Бургас над 400 сгради с близо 55 000 жилища могат да бъдат санирани безвъзмездно по Националната програма за енергийно обновяване.

Още за програмата за саниране вижте тук >>