Чаканото разширение на пътя Бургас – Слънчев бряг се отлага във времето. 2015 ще бъде нулева година по отношение на строително-ремонтните работи, призна в Бургас Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с кмета Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

Причината е, че от 2012 г. , когато започна първият етап на разширението на пътя, досега не е правено нищо по проекта.

„Всички документи, които открихме в АПИ, са с дата 2012 година. От тогава няма нищо, нито отчуждителни процедури, нито е започната екологичната оценка”, коментира Павлова.

През тази година министерството ще работи именно по тези проблеми.

Само за отчуждаване на имоти по предварителни разчети са необходими около 17 млн. лв. Близо 87 млн. лв. пък ще струва цялостното разширение на пътя към курортния комплекс.

Две са критичните точки по този път. Това са обходите на Ахелой и Поморие, за да се облекчи там трафика обаче ще трябва да се разчита на полицията, тъй като регионалното ведомство не може да започне работа преди да се извърши екологична оценка.

Това е задължително, тъй като 8 км. зона в района на Поморие е защитена територия.

Частичен ремонт тази година ще има обаче по пътя Бургас – Сарафово
След приключване на зимния сезон ще бъдат ремонтирани най-критичните участъци по пътя, тъй като правителството няма средства за цялостна реконструкция и ремонт на пътния участък, обясни Павлова.

Друг съществен пътен проект в региона е довършването на участък от 3 км на пътя до Малко Търново, за който са необходими 1,4 млн. лв. Допълнително утежнение е активираното наскоро свлачище, за което АПИ вече е възложила проектиране. То трябва да е готово до 1 месец и което ще даде препоръката как да бъде укрепено.

Проблемна продължава да е и обстановката около моста при къмпинг "Веселие". Вече два пъти бродът е отнасян от наводненията през последните години. За там трябва трайно решение, което ще струва над 2 млн. лв. Сега се работи по изграждането на нов брод, каза Павлова.

100 млн. лв. за Бургас по ОП

Като минимум, задължително гарантирани и резервирани, за Бургас са 100 млн. лв. по ОП „Региони в растеж”, съобщи още министърът на регионалното развитие.

Павлова заяви, че усилията на екипа на министерството са насочени най-късно до юни програмата „Региони в растеж” 2014-2020 да бъде одобрена. Общият ѝ бюджет е малко над 3 млрд. лева.

Според министър Павлова Община Бургас има капацитета паралелно с одобрението на програмата да стартира и процедурите за избор на строители и инвеститори за да се реализират първите проекти по градска среда и транспорт.