В кратко съдебно заседание вчера беше одобрена спогодбата, постигната предварително между семейството на 26-годишния Пейо Янчев и община Бургас, съобщават "Топновини" и "24 часа".

Спогодбата предвижна общината да плати 550 000 лева кръвнина на почерненото семейство.

Младият мъж загина на 17 септември 2012 г. от тежки травми след като бе затиснат от паднал кестен в центъра на Бургас.

През февруари т. г. по предложение на кмета Димитър Николов Общинският съвет в Бургас даде съгласието си местната администрация да изплати пълната сума на претендирания иск.

Съдия Иво Добрев прецени, че споразумението не е в противоречие със законите на страната и моралните норми.

Документът бе подписан от адвокат Евгений Мосинов, който представлява близките на загиналия 26-годишен мъж и Златина Георгиева, шеф на правната дирекция в местната администрация. В залата присъстваха Бранимира Кирилова, майка на сина на Пейо и баща му Алексей Янчев.

С това се слага точка на гражданското производство и страните се задължават да нямат повече претенции по между си.

Продължава обаче наказателното разследване, което две години и половина след случая се води срещу виновно лице. Ако бъде повдигнато обвинение и има осъден, общината трябва да заяви финансови претенции към него, обясни Мосинов.

Наказателното производство обаче е зациклило до намирането на експерти, които да направят нова експертиза, тъй като прокуратурата прецени, че не може да се ползва заключението на вещите лица по гражданското дело.

Бащата на загиналия Пейо – Алексей Янчев, за пореден път подчерта, че за тях парите не са важни и те не могат да върнат загиналия младеж. Близките обаче искат компетентните органи да кажат кои са виновните. Също така те настояват да знаят защо при изграждането на общинския паркинг на ул. „Гурко”, където се разигра трагедията, не е направена оценка за въздействие върху околната среда.