Окръжен съд-Бургас призна на 24 юни 2014 г. подсъдимите Стоян Петров и Стоян Колев за виновни за отвличането и убийството на Стоян Стоянов, а подсъдимите Станислав Михайлов, Галин Костов и Нено Стоянов са оправдани по повдигнатите им обвинения.

Делото е върнато за ново разглеждане от Окръжен съд-Бургас, съобщи "Фокус" по информация от пресцентъра на съда.

Въззивният съд намери в мотивите към присъдата на първоинстанционния съд вътрешни, взаимно изключващи се противоречия. Апелативният съд посова и липсата на анализ на събраните по делото доказателства, уличаващи всеки един от оправданите подсъдими за съпричастност към вменените им деяния, и мотиви за тяхното оправдаване.

Според Апелативен съд Бургас, решаващата инстанция не е коментирала съществуващо противоречие в обвинителния акт относно физическия извършител на убийството. Апелативният съд прие, че констатираната непълнота в мотивите, съществуващите вътрешни противоречия, неизяснени от решаващия съд, по същество представляват нарушение на процесуалните правила приравнено на липса на мотиви и основание за отмяна на присъдата.

От съда припомнят, че Окръжен съд-Бургас призна за виновни и наложи на Петров и Колев наказание 18 години лишаване от свобода.