Амбицията е в началото на лятото да се отвори за ползване поне част от територията на автогарата, съобщи за радио Бургас Руска Бояджиева, ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт“

Сега обаче предстои да се реши проблема с наводненията в тази част на града, което е сериозно предизвикателство.

"Това е и абсолютна необходимост, за да се гарантира, че онова което сега се строи няма да бъде подложено на риск при бъдещи бедствени ситуации", каза Бояджиева.

Тя уточни, че се подготвя инвестиционен проект, работи се съвместно с ВИК - Бургас, има и техническо решение, което предстои да се реализира.

"Автогарата трябва да е готова през август, но и след това ще продължат строително-монтажни работи по отводнителната система в улиците около Гаров площад. “, каза още Бояджиева.

Проектът за новата автогара "Юг" предвижда преустройство и реконструкция на прилежащата й територия, включително реконструкция на довеждащи и отвеждащи улични платна, светофарни уредби и съпътстваща техническа инфраструктура, като неразделна част от концепцията за въвеждане на Бърза автобусна линия (BRT) и оптимизация на транспортната схема на града. Стойността на проекта, без ДДС, е 6 210 262 лв.