На официалното откриване гост бе заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията " Росен Желязков, представители на местната власт, магистрати и други, предаде БТА.

Капацитетът на ареста е за 36 души. Ремонтът на помещенията струва 30 хиляди лева. Килиите са разделени по изискванията за диференциране - по пол, навършили и ненавършили пълнолетие и чужденци. Всяко помещение има собствен санитарен възел.

Новият арест дава възможност за престой един час на открито на всеки арестант, каквито са правата му.

Осигурена е възможност на задържаните да купуват разрешените хранителни продукти и вещи за лична употреба от магазина на затвора, а както и да ползват телефон при всяко излизане навън.

Пред журналисти Росен Желязков каза, че през последните десет месеца в страната ни са закрити 9 ареста. Това е направено съобразно европейските препоръки. На места е имало проблеми със законосъобразното изпълнение на мярката за неотклонение "задържане под стража" заради липсата на помещения, които отговарят на изискванията.

Желязков добави, че до края на 2015 година ще бъде открито и затворническото общежитие в средецкото село Дебелт. А в края на следващия месец се очаква откриването на изцяло новата сграда на следствения арест в Шумен.