Автомобилите преминаха по маршрут към автомагистрала "Тракия" до квартал "Ветрен" и обратно към центъра на Бургас с финална точка пред Пантеона в Морската градина в неделя.

В протеста се включиха брокери, хотелиери, представители на Българската инвестиционно строителна асоциация (БИСА) и други.

Организаторът на проявата Дмитрий Пенов каза, че исканията им са за безплатни визи за руските туристи и за облекчени условия за издаването им. Според него България трябва да положи максимални усилия с най-добрата формула, за да привлече руснаците у нас и да ги стимулира да идват в страната ни.

Искаме по време на туристическия сезон на летищата в Бургас и Варна директно да бъдат издавани визи. Тази методика се прилага в други туристически държави.

"Сега на руснаците им идва скъпо почивката в България, нека да ги стимулираме с безплатни визи, дори и в определен период", каза Георги Димитров - председател на БИСА.

Димитров каза, че строителният бизнес и брокерите отчитали сериозен отлив на руски купувачи на имоти.

По думите му, ако до миналата година фирмите са продавали по 20-30 апартамента на руснаци, сега продажбите драстично са спаднали - до едва 2-3 апартамента.

Протестиращите искат и по-масирана реклама на България в страните от Източна Европа.

Дмитрий Пенов посочи, че протестът е мирен и призова политическите партии да не правят от него самореклама. Искаме да покажем на туристите и на гражданите от Русия, че България е техен приятел, добави организаторът на протеста.