По разпореждане на Окръжната прокуратура в града, 10 опасни язовира само на територията на община Бургас са изведени от експлоатация.

Сред тях е и язовир „Маринка“, за който имаше съмнения, че е причина за приливната вълна, която заля главния път Созопол - Бургас и доведе до смъртта на 2 жени, предаде БНР.

Сложна комплексна метеорологична, хидрологична и геодезическа експертиза ще трябва да изясни причините за водната стихия в нощта на 5-и срещу 6-и септември, при която загинаха 3-ма души.

Две от жертвите - 69-годишната Недялка Толева и 21-годишната Камелия Желязкова, загинаха във водния ад на пътя Созопол-Бургас в района на парк „Росенец“, а 27-годишният Юсуф Илязов се удави край село Ново Паничерево.

"Разследването на случая е на етап заснемане със специална техника от въздуха на целия водосбор в региона", каза наблюдаващият делото прокурор Андрей Червеняков.

"Въз основа на тези картографски данни ще се извърши и сложната комплексна експертиза", уточни той.

По данни на Областната управа в Бургас язовирите в региона са над 260.

Само на територията на община Бургас те са 47, а за 10 от тях има разпореждане на Окръжната прокуратура да бъдат изведени от експлоатация.