"Добър ден, уважаеми дами и господа, скъпи гости на град Пловдив”, започна приветствието си Мария Иванова, шеф на Главна дирекция „Туристическа политика” в Министерството на туризма, съобщава "Топновини".

Осъзнала бързо, че не се намира в града под тепетата, Иванова се поправи и продължи, че Бургас е от любимите й градове.

Тя изпрати поздрави от името на министъра на туризма Николина Ангелкова по повод откриването на изложението.

Самата Ангелкова не уважи с личното си присъствие най-голямата туристическа борса в Бургас, тук не пристигна и никой от двамата й заместници.

Преодоляла първоначалното притеснение, довело до грешката на езика, Мария Иванова изтъкна подетата кампания на министерството за насърчаване на вътрешния туризъм в страната.

„Българите са прекрасни туристи и наш общ стремеж не само на държава, но и на общини, и на туристическия бранш, трябва да бъде със специално внимание към тях”, заяви тя и съобщи, че смятат да подемат кампания за показване на добрите практики при тяхното обслужване.

„Всички вие знаете колко е приятно да получавате специално отношение в туристическите обекти и атракции – там, където ще се чувствате специални гости и което ще ви кара да се превръщате в лоялен клиент на избраната дестинация. И тъй като зад всеки добър резултат стои и труд, той трябва да бъде афиширан достатъчно, за да може всеки един да се възползва от добрите условия, които може да получи на дадено място”, заяви Иванова.

Тя допълни, че Бургас е град, който има всички предпоставки да предложи качествен продукт и извън плажа.

Черен хумор реши да вложи в словото си областният управител Вълчо Чолаков, който е патрон на „Вашата ваканция”.

Минала година той научил за една нова туристическа атракция, наречена каньонинг.
Участниците в него обличат гумени дрехи и влизат в коритото на река, докато водата им стигне гърдите. Така те ходят с часове.

„Мисля, че с оглед метеорологичната обстановка на територията на област Бургас бихме могли да се замислим и за такъв тип алтернативен туризъм”, заяви с усмивка Чолаков, явно имайки предвид големите наводнения, които сполетяха региона през миналата година, причинявайки големи щети и отнели човешки животи.

Неговата шега не успя да разсмее никой от присъстващите на откриването на борсата.

Над 30 общини представят своите възможности за привличане на туристи на изложението „Вашата ваканция”. Щандове са разположили и редица фирми от бранша, Българската асоциация за алтернативен туризъм и Природен парк „Странджа”.

Тази година на борсата има участници само от България, тъй като акцентът е поставен върху вътрешния туризъм в България.

Гражданите и гостите на Бургас могат да получат интересна информация за възможности за селски, екологичен, планински, културно-исторически туризъм, свързан с езотеричното, религията, виното, традиционната кухня, етнографията и традиционната музика и занаяти.

Място е отделено и на ставащия все по-популярен приключенски туризъм, включващ преходи с колело, на кон, със ски и снегоходки, спускане с лодки, гмуркане, проникване в неосветени пещери, преминаване на алпийски маршрути с водач и др.