Заплахата е дошла минути след нейно участие в национална телевизия, където Иванова обяснява за констатирани нарушения, свързани със спрян от РИОСВ-Бургас строеж на територията на село Синеморец, община Царево.

Главният архитект на Община Царево ще бъде санкциониран с глоба и незаконното строителство непременно трябва да бъде премахнато", заяви тогава Иванова.

За случая са уведомени компетентните органи, съобщиха от екоминистерството.

Става дума за строеж на жилищна сграда в Синеморец, който попада в Природен парк "Странджа" и екоинспекцията го спря.

От фирмата – инвеститор обаче заявиха, че ще сезират съда. Собственикът на терена твърди, че екоинспекторите неправилно третират парцела, който е в рамките на населеното място, твърдейки, че е терен от природен парк “Странджа”.

Мотивите на екоинспекторите са, че теренът попада в зоната на природен парк “Странджа”, а там всякакво строителство е забранено. Освен това, до момента няма съгласуване на проекта с РИОСВ и оттам не са се произнесли по инвестиционното предложение.

От екоинспекцията в Бургас са убедени в правотата си, но казаха че ще бъдат готови с окончателно становище до края на седмицата.

”В момента преписката му е в РИОСВ за процедиране и няма приключила процедура. Има проблеми, собственика много добре си ги знае. Когато сме готови и там ще можем да кажем повече” , каза Таня Манолова – и.д. директор на РИОСВ-Бургас пред БНТ.

От своя страна инвеститорите казаха, че теренът се намира в края на Синеморец и на кадастралната карта на община Царево се вижда, че той е част от селището. Те са поискали и са получили от РИОСВ експертно заключение, че на терена няма дюни.

След мълчалив отказ на екоинспекцията за одобряване на намерението им да започнат строителство, според закона главния архитект на Царево е издал строителното разрешение. Собственикът твърди, че в закона за Парк “Странджа” няма ограничения за строителство в населените места, които попадат в тази зона.

”Там пише изрично – от Природен парк “Странджа” се изваждат урбанизираните територии на населените места, какъвто е нашият случай”, коментира Неделчо Гинин – собственик на терена.

Кметът на Царево е категоричен, че общинските чиновници са спазили всички законови изисквания и издаденото строително разрешение е легитимно, защото имотът, върху който се строи е в регулацията на Синеморец.