Особено остър е проблемът с фините прахови частици във въздуха, които са основни причинители на остри респираторни заболявания.

„Не се снижава тенденцията, независимо от предприетите мерки. Бургас се мие от няколко години – нещо, което беше забравено. Бургас загуби част от промишлеността си, но не губи степента на замърсяване с фини прахови частици“, каза Таньо Атанасов пред БНР.

Редовното обяснение на институциите е „отопление с твърдо гориво“. Но според омбудсмана това може да бъде само една от причините.

„Наблюдавайки месечните отчети на автоматизираните станции за измерване нивото на замърсеност на въздушната среда, виждам, че тази тенденция – да кажем в "Долно Езерово" и "Меден рудник" – наистина се повишава през зимните месеци. Но не виждам съществено намаляване през останалата част на годината", посочи омбудсманът на Бургас.

По думите му друга причина за мръсния въздух е строителството и състоянието на пътните артерии. Фини прахови частици се съдържат в изгорелите газове на рязко увеличилия се автомобилен транспорт. Не е за подценяване и ремонтът на асфалтовите пътища.

"Нали виждате как се получава често – изрязват и после обдухват. Вече три години категорично настоявам този тип обдухване да бъде захвърлен. За мен той е престъпен – фините канцерогенни частици от асфалта се понасят из въздуха и ги дишаме всички заедно", категоричен е Таньо Атанасов.

Той посочи, че подобна е ситуацията с обдухването на алеите в Морската градина. В списъка му на замърсители не липсват и два големи промишлени замърсители - „ЛУКойл Нефтохим“ и „Кроношпан“.

„Аз често споря с представители на контролните органи, които по отношения на жалби на гражданите от различни квартали казват, че може да мирише, но е под нормата. Е, какво означава това? Десет години по 365 дни вие да живеете в среда, която има количество дискомфорт – това нали влияе върху здравето! Това не може да бъде аргумент", коментира Атанасов.

По думите му прави впечатление още един факт – нарастване на съдържанието на стирен. През 2013 г. измервателните уради са констатирали само в един ден превишаване съдържанието на стирен и пет дни – на оксистерен. За съжаление през 2014 г. има 48 дни, в които са констатирани превишаване на среднодневните норми със стирен, като най-продължителна е била експозицията през месец ноември – 19 дни.

Според омбудсмана на база на всички тези данни за замърсяване на въздуха няма адекватна реакция.

"Аз нямам спомени институциите, които са констатирали тези факти да са реагирали – откъде е приченителя, кои са мерките, които са взети. Налице е една пасивна роля на констатиране“, категоричен е общественият посредник в Бургас.