За посочения период са станали 110 тежки пътни инцидента, ранените са 129.

За същия период на миналата година броят на регистрираните тежки ПТП е бил 92, с 10 загинали и 108 ранени, предаде "Топновини.бг".

Основна причина за катастрофи е движението с несъобразена с пътните условия скорост, което до голяма степен, според главен инспектор Ишкиев, се дължи на факта, че е спряла работата на мобилните камери за контрол на скоростта.

Вторият основен показател за настъпване на тежки пътно транспортни инциденти е отнемане предимството на пешеходците.

Според данните, изнесени от главен инспектор Иван Ишкиев, най-натоварените улици и булеварди в града са бул. „Захари Стоянов”, където са регистрирани - 8 ПТП с 1 загинал и 11 ранени, ул. „Тодор Александров” - 5 ПТП с 2 загинали /на пешеходната пътека към магазин „Билла” / и 5 ранени и ул. „Одрин” - 3 ПТП с 1 загинал и 2 ранени.

До голяма степен натовареността на градската пътна мрежа се дължи на липсата на обходни маршрути за транзитно преминаващите МПС, което през настъпващия летен сезон ще доведе до още по- голямо натоварване, убеден е главен испектор Ишкиев.

Според него извършваните ремонтни дейности на много места също допълнително затруднява движението на МПС и пешеходци.

Служителите на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас са констатирали, че на повечето места липсва сигнализация и обезопасяване. На много места пътната маркировка е изтрита, особено в зоната на пешеходните пътеки. На ремонтираните отсечки липсва светлинна сигнализация в тъмната част от денонощието.

Началникът на „Пътните полиция” сподели, че поради големия пътникопоток в района на магазин „Билла” на ул. „Тодор Александров” е повече от наложително изграждането на съоръжение за пресичане на пешеходци. Необходимо е да се ускори и изграждането на пътния възел на ул. „Проф. Якимов” и ул. „Одрин” до започването на активния летен сезон за да се разтовари част от градската мрежа.

Третата глобална седмица на ООН (от 4 до 10 май) с официално лого „Спаси живота на децата!” стартира днес и на територията на Бургаски регион с работна среща.

На нея бяха обсъдени проблеми, свързани с пътна безопасност и възможните превантивни дейности на сектор „Пътна полиция”, които да се проведат на територията на Бургаска област със съдействието на доброволците на Българския червен кръст