Това съобщи  пред "Фокус" превозвачът Хрисимир Попов, който е един от организаторите на протеста.

„Автобусите, които ще бъдат на летището в 9.30 в понеделник ще престоят срещу заплащане до 12.30. През това време трансферите няма да бъдат обслужване и няма да товарят пристигащите туристи”, каза Попов.

Той допълни, че тези, които обслужват изпращащи трансфери ще имат възможност да превозят туристите, заминаващи от летище Бургас.

По думите му, в периода на протестните действия кацат 7 самолета с руски, немски и английски туристи.

„Ние сме недоволни от високите такси за достъп до летищата. Смятаме, че те са неправомерни, незаконосъобразни, нямат основание и са в противоречие на Закона за защита на конкуренцията”, смята Попов.

Той припомни, че до 2010 г. не е имало такси за достъп. В периода 2010 – 2013 цената за целия сезон е била 80 лв. А от 2013 и 2014 исканата такса е 4000 лв или 60 лв на месец.

Попов пресметна, че за петте месеца, в които оперират в летния сезон ще трябва да платят минимум 300 лв за автобус.

Официалната позиция на летището преди време беше, че превозвачите са имали достатъчно време, за да калкулират нови условия на туристите, включвайки и новите такси, като според тях тази такса разпределена между всички туристи би била незначително малка.

Попов отговори на тези твърдения с това, че положението на туристическия пазар са толкова конкурентни, че дори вдигане с 30 евро цента да се вдигне пакета, предлагащ на туристите ще се усети отлив.

"При тази стегнация, от 30-40% на всички пазари е откровен рекет да се вдигат така таксите”, смята превозвачът.

Попов изрази надежда, че този път управата на Летището ще им обърне внимание и ще „седнат на масата на преговорите”.

Следващите действия, според него, ще бъдат да спират автобусите си на входа на летището без да влизат и да се налага да заплащат таксата и така туристите, заедно със своя багаж ще трябва да минат разстоянието от половин километър пеша до терминалите.

Протестът на превозвачите в понеделник ще е втория поред  след като преди 10 дни проведоха протестно шествие до аеропорта.

Миналата година те също протестираха срещу високите летищни такси на летището.