"Старата фрегата“ беше разположено на Централния плаж до вълнолома, но изгоря през 2011 г. От дълги години преди това обаче не работеше.

Със заповед на областния управител Вълчо Чолаков за купувач на парцела под прочутия кораб-атракцион е определена фирма „Булгариен райзен” ЕООД, собственик и на близкия хотел „Приморец”.

Заради топ локацията на 885-те квадрата се очаква това да предизвика широк обществен отзвук.

Предвидената от закона процедура е спазена абсолютно стриктно, от няколко месеца работим по документацията, коментира Вълчо Чолаков пред „24 часа”.

Процедурата е стартирана след молба от хотелиера Димитър Караненов, собственик на атракциона чрез фирмата си "Бургариен райзен", за закупуване на терена под него.

"Старата фрегата" пък е част от сделката за придобиването на целия комплекс "Приморец".

Заповедта на областния е предшествена от поредица действия, свързани с имота, показа репортерска проверка. През декември 2012 г. с решение на МС той е обявен за частна държавна собственост, а през юни 2013 г. РИОСВ излиза със становище, че върху него няма пясъчни дюни.

Според ПУП-а на общината парцелът е предвиден за "обществено обслужване и ресторант".

Няма да строим апартаменти, идеята ни е да възстановим един от символите на града, каза пред "Твоят ден" Караненов, но не уточни дали ще инвестира в реконструкция на стария кораб или в напълно ново строителство.

Той заяви, че все още не е получил официален отговор от Областната управа и съответно не е информиран за цената, която трябва да плати за терена.