Служители на общинската служба „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“, известна още като УКОРС, ще имат право да налагат глоби по фиш за неправилно паркиране, реши Общинският съвет на днешното си заседание.

Текстът бе добавен към чл. 37 в Наредбата за опазване на обществения ред в община Бургас.

За това настояха от фондация „Безопасни улици от Валя” в писмо, адресирано до кмета Димитър Николов и до Общинския съвет в града. Предложението внесе за гласуване от общинския председател на БСП адвокат Евгений Мосинов, съобщи "Флагман".

Идеята е да се улесни работата на администрацията, защото досега се съставяха актове за неправилно паркиране, чието подписване и оформяне трае около месец, а и често те падаха в съда.

А както е известно глобите с фиш са необжалваеми и следва да бъдат платени в 7-дневен срок. Те могат да се съставят и в отсъствието на водача. Това ще е най-добрата възпитателна мярка срещу неправилно паркиралите шофьори, мотивираха се вносителите, които поискаха Община Бургас да засили присъствието си в кварталите и командирова по двама дежурни служители във всеки един от комплексите.

„Бургас има нетърпимост към неправилното паркиране включително и в най-драматичната му форма – върху тротоарите. Тази докладна ще улесни работата на общинската администрация, не да й създаде трудности, а да я облекчи в сферата на санкционирането”, каза адвокат Евгений Мосинов, цитиран от "Фокус".

Той определи като гамени хората, които паркират например на ул. „Пиротска“, и смята, че глобите по фиш биха ги накарали сериозно да се замислят дали да продължат да правят това.

По думите му в други администрации на общини като Сливен и Варна отдавна прилагат фишове.

Георги Дражев от НФСБ пък заяви, че това решение би улеснило събирането на глобите, но не и големия проблем с паркирането в града.

„Цялото „Възраждане“ няма къде да паркира, освен върху тротоарите и зелените площи“, констатира той.

Председателят на Общинския съвет Константин Луков заяви, че е абсолютно излишно да се гласува такава промяна. Законодателят бил уредил подробно съставянето на актове с фиш.

За община Бургас кметът е разпоредил кой може да съставя такива глоби. Луков казва, че с подобно решение местните парламентаристи ще нарушат закона, а няма до го спазят, както им се полага.

Мосинов му отговори, че намира изказването му за обидно.

„Комунизмът е в главата ви, г-н Луков, и не смята да излиза от там“, заяви адвокатът.

В крайна сметка общинските съветници приеха решението с 32 гласа „за“ и оттук нататък на неправилно паркиралите шофьори ще се пишат фишове от 30 до 50 лева.

Администрацията вече разработва проект за фиш. Той ще бъде на два езика и следва определена форма, одобрена от Министерството на финансите.