Разпореждането идва от Върховната административна прокуратура, която се е самосезирала от медийни публикации и сигнал от политически партии за закононарушения при извършване на адресни регистрации в Община Несебър.

Преди седмица от ГЕРБ - Несебър и други политически партии изпратиха сигнал до главния прокурор за незаконни адресни регистрации на физически лица на територията на Общината.

Посочват се случаи, при които голям брой лица, работници и служители във фирми от Слънчев бряг, Несебър и Св. Влас подават документи за регистрация, без реално да живеят на посочените места. Партиите изразяват опасения за евентуални манипулации на местния вот.

До 5-и юни прокуратурата трябва да установи дали в община Несебър има нарушения по Закона за гражданските регистрации и ако има данни, да образува досъдебно производство.

"И в зависимост от констатациите, ще се предприемат съответни действия, като прокурорите от районните прокуратури могат да изготвят предложения до органа, който отговаря за регистрациите за заличаването на незаконните такива или да изготвят протести, в случай че има отказ от страна на тези органи – за заличаване на незаконните регистрации. Ако се съберат данни за престъпления от общ характер, съответно материалите ще се отделят до образуване на досъдебни производства",  каза говорителят на Окръжната прокуратура Бургас Красимира Кателиева.

Най-много са новите жители на Обзор и Кошарица, се твърди в сигнала до прокуратурата.

Ще се проверяват и новорегистрираните в Несебър, Свети Влас и селата Приселци, Раковсково, Равда, Тънково, Оризаре.

В момента има и проверки и от икономическа полиция.

"Ние сме спазили изискванията и когато тези граждани дойдат, ние сме длъжни, като администрация, когато всичко е наред, да ги регистрираме. Но понякога самите граждани почват да недоволстват и да се настройват срещу нас, дори за най-малки и елементарни неща. Специално в регистрациите внимавахме много, защото знаем, какво ни предстои", каза директорът на ГРАО в Несебър Гергана Тодорова.