Персоналът на здравното заведение е сложил сини лентички върху белите си престилки. Има поставени и две книги, в които пациентите да се разписват в подкрепа на онкодиспансера.

За по-малко от два дни само в едната вече има събрани близо 200 подписа. Идеята е впоследствие те да бъдат изпратени на здравния министър Петър Москов, съобщи Topnovini.bg.

Причината за недоволството е готвеното изменение в Закона за лечебните заведения, който предстои да бъде гласуван в парламента. Според него онкодиспансерите трябва да се влеят в най-близката по териториален принцип болница. В случая това е МБАЛ-Бургас.

Досега всички онкологични центрове в страната бяха отделни от окръжните болници. Ако сливането стане факт, то това може да окаже негативно влияние върху персонала на онкодиспансера, а оттам и върху обслужването на пациентите – смята д-р Христо Дечев, управител на Комплексен онкологичен център Бургас (КОЦ).

В момента онкодиспансерът се развива добре и е печеливш. Ако обаче премине към МБАЛ, за която не е тайна, че има дългове за милиони, нещата ще тръгнат в различна посока, убеден е Дечев.

Бъдещи проекти, като например поръчката на нов супермодерен апарат за лъчелечение за 6 млн. лв., могат да пропаднат. Възможно е сливането да се отрази и върху заплатите на персонала и да има напускане на специалисти.

Всичко това от своя страна ще даде отражение върху обслужването на раково болните, а прогнозите сочат, че към 2020 г. се очаква скок на онкологичните заболявания в световен мащаб.