На 28 май в 5.00 часа беше даден старт на първия в 20-годишната история на ПП "Странджа" ултрамаратон, който започна от с. Близнак - най-западната точка на Парка, и завърши на морския бряг в Ахтопол. Маратонците преминаха през с. Евренозово, с. Звездец, м. Петрова нива, м. Качул, с. Кости, с. Бродилово и финишираха на обновения мостик в Ахтопол за 13 часа.

100-километровото разстояние преминаха директорът на Парка инж. Владимир Димитров и маратонците от Бургас Петко Атанасов и Светослав Димитров, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Трасето е изключително благоприятно за преминаване, без сериозна денивелация, пресича шест от населените места на територията на ПП "Странджа", преминава покрай някои от най-известните забележителности, много вековни дървета, лонгозни гори и обширни поляни.

През първите 30 км се следва едно от големите странджански била до м. Петрова нива, след това с леки отклонения се бяга по поречието на Велека до с. Бродилово и от там, "подсичайки" връх Папия, се излиза над Ахтопол с разкошна морска панорама.

Първото пешеходно пресичане на територията на ПП "Странджа" е по случай Европейския ден на природните паркове. Идеята е този маршрут да бъде използван и в бъдеще за организиране на ежегоден ултрамаратон в Странджа.

През тази неделя, 31 май, Дирекцията на ПП "Странджа", Община Малко Търново и Туристическото дружество "Църногорово" организират и масов пешеходен преход до м. Мишкова нива и най-високия връх в българската част на Странджа - Голямото градище, висок 709 м н. в., посветен на Деня на природните паркове.

Сборният пункт ще бъде на входа на гр. Малко Търново до бензиностанция "Петрол".