Автобусът, произведен през 1979 г. в Ботевград, е реновиран в продължение на 2 години от общинската фирма "Бургасбус". Това съобщи организаторът на проявата Димо Джамбазов, предаде БТА.

"Чавдар" 11 М3 ще бъде първият експонат в Музея на транспорта, който предстои да бъде направен в Бургас.

За първи път на реторпарада ще бъде показан и напълно реставриран "Щаер" от 1939 година.

Не по-малко интересна ще бъде и "Волга" ГАЗ 21 с дизелов двигател на "Роувър", произведена през 1967 година.

Жителите и гостите на Бургас ще могат да разгледат отблизо най-малкото БМВ и "рали-легендата" "Ланчия" 037, печелила Световен рали шампионат през 80-те години на миналия век.

Осмото издание на парада ще събере над 100 автомобила и 20 мотоциклета.

Колекционер от Сливен ще пристигне с изцяло автентичен "Опел Олимпия". Автомобилът е бил подарък от държавата на първия европейски шампион по колоездене, разказа Маджаров.

Той коментира, че голям интерес се очаква да предизвикат единствените модели в България "Ягуар И-тайп", "Пежо 504" купе, както и "Пежо 403" от 1955-та.

Бургаски колекционер ще покаже напълно реставрирано "Рено Мона Стела" от 1930 година с изключително луксозно за времето си купе.

Нови членове на бургаския авто-мото клуб "Ретро" ще представят колекцията си от Мерцедеси. Актьори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век ще представят автентичните автомобили.

Посетителите ще се пренесат назад във времето и ще имат възможност да разгледат и да се снимат с колите-уникати в компанията на госпожи и господа от онова време, информира Маджаров.

Началото е от 10.00 часа, на 4 юли в района на културен център "Морското казино". Награждаването е от 14.00 часа. Ретро колите ще направят дефиле по алеите на морската градина.