Специалистите от МБАЛ Бургасмед, съвместно с доц. д-р Маргарита Кътева от  УМБАЛ Софиямед извършиха сложна операция по реконструирането на липсващи меки тъкани, съобщиха от МБАЛ Бургасмед.

Пациентът постъпва в болницата в добро състояние, но с изключително сериозен дефект на подбедрицата и инфекция, която е обхванала тъканите и на коляното му.

"Наложи се да направим реконструкция с тъкани, взети от друго здраво място на тялото, за да покрием оголения костен апарат.  За операцията поканихме доц. д-р Маргарита Кътева, ръководител на Клиника по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница „Софиямед“ и в съвместен екип успяхме да извършим операцията успешно.
"Всичко премина по план и се надяваме пациентът да се възстанови напълно“, коментира завеждащ отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Бургасмед“ д-р Владимир Гецов.

Очаква се животоспасяващата за долния крайник на пациента операция да постигне окончателните си резултати до 10 дни.

Микрохирургията е в основата на най-модерните методи за присаждане на тъкани и органи.

С откриването на центъра по реконструктивна хирургия в „Софиямед“ в началото на годината се дава възможност на повече български специалисти да се „квалифицират“ в този специфичен вид хирургия и на повече български граждани да получат най-съвременното лечение, коментира доц. Кътева

В специализирания курс, който продължава и към момента са се включили 17 хирурзи, които работят в лечебни заведения от цяла България - Бургас, Велико Търново, Русе, Пловдив, Севлиево, Велико Търново, Ямбол, Смолян, Монтана.