„През юни 2015 година в Бургас са пристигнали 267 529 туриста. Но в тази цифра са включени и руските граждани, които са закупили български имоти. Спрямо юни 2014 има един спад от 21%. Но ако извадим, 22 - 25 хил. собственици на недвижими имоти в България, фактически общият спад ще възлезе на 32 - 35%, заяви Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Според него страните, с които традиционно туроператорите работят, а се наблюдава отлив на туристи от там, са: Люксембург, Украйна, Литва, Руската Федерация, Австрия, Норвегия, Беларус, Швеция, Франция, Германия, Чехия и Латвия, предаде "Фокус".

По мнението на Иванов през юли ще продължат същите негативни тенденции. По думите на председателя на Бургаската регионална туристическа камара, за да се излезе възникналото положение, е нужна масирана реклама на вътрешния пазар.

Той предлага спешни преки контакти на българските туроператори с немски, английски, руски техни колеги, за предоставяне на нашите оферти за техните туристи, които се пренасочват от Тунис към други дестинации.

Според Иванов трябва особено внимание да се отдели на предлагането на марковите напитки. Заедно с това много сериозно внимание трябва да се отдели и на качественото разнообразяване на all inclusive, във всичките му разновидности. Туристите се оплакват още и от сигурността, както и недостатъчното внимание и топлотата към всеки турист.

Според Иванов основните причини за отлива се коренят в геополитическата обстановка в югоизточна Европа и икономическата ситуация в тези страни. „Следващата причина е качеството на нашия продукт. Когато се предлага евтин туристически продукт, основния извод, който се прави е: „щом е евтин, качеството е незадоволително”, смята Иванов.

Той допълва, че имаме хотели от много висока категория. Според него обаче, проблемът е в обслужването. По неговите думи липсва професионалната и езикова квалификация на обслужващия персонал. Все пак като положителна тенденция Иванов посочи, че за месец юни 2015 се бележи ръст на туристи от Естония - 57%, Холандия, с 27%, Швейцария, Унгария, Полша, Ирландия, Словакия и Финландия.