Министърът на туризма пристигна в града, за да участва в среща с представители на местната власт и на туристическия бранш. Визитата й включва още срещи с бизнеса в няколко населени места по Южното Черноморие, които ще продължат и утре.

Ангелкова добави, че спадът на руски туристи е бил прогнозиран още през януари. Тя обаче наблегна на това, че този сезон се очертава един от най-динамичните и е сезон на записвания на туристи в последната минута (Last Minute).

Точно в тази посока е била и информацията, която министърът е получила от туристическия бранш на срещата.

От бранша са информирали, че са имали трудни месеци през май и юни, но от началото на юли се наблюдава раздвижване.

Друг коментиран въпрос на срещата е била наредбата за професионалната квалификация на екскурзоводите, която вече е поместена в сайта на министерството.

До края на лятото ще са готови и всички наредби и подзаконови актове към Закона за туризма, които близо две години не са били приети.

Ангелкова добави, че е необходимо да се увеличат чартърните полети до летищата, както и да има фокус на целенасочена реклама.

Тя съобщи, че на 23 юли предстои Национален съвет по туризма. На него ще бъде приета национална програма за реклама за следващата година. И това е новото в случая, че още от ноември ще се започне рекламирането на страната ни като туристическа дестинация за следващата година.

"Включили сме реклама и в страни, които проявяват интерес към България като Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан. Засилен фокус имаме и върху далечните перспективни пазари като Китай, Индия и Япония", каза Ангелкова.

Ще се рекламираме в съседните ни държави, както и в Европа, в страни като Франция, Германия, Италия, Великобритания, Полша и Израел, посочи министърът.

След разговор с президента на френската асоциация на туроператорите Анкелкова е научила, че България успява да убеди френския пазар, че е една добра дестинация и желаещите могат да се възползват от анулираните почивки и ваканции вследствие на трагичните обстоятелства в Тунис.

Като проблем за сезона от туристическия бранш са посочили липсата на квалифицирани кадри. Министерството е започнало разговори с висши училища и професионални гимназии по туризъм, за да се разреши въпросът с липсата на подготвен персонал.