Фирмите, които ще проучат състоянието на сградите, имат срок от 40 дни, за да направят необходимите измервания, съобщиха от община Бургас.

Данните от тях ще са база, на която ще се определят какви мерки за енергийна ефективност да се предприемат за намаляване на разходите за електроенергия, парно и вода.

След края на техническото обследване на жилищните блокове ще бъдат направени безплатно технически паспорти.

Изработването на документа по традиционния начин струва близо 20 000 лева за един панелен блок. С програмата за енергийна ефективност собствениците на апартаменти си спестяват този разход.

"Ще следим стриктно спазването на сроковете, в които фирмите ще извършват техническото обследване. Графиците са максимално кратки. Знаем, че ще е трудно, защото това се прави за първи път в България. Ще се опитаме да не притесняваме хората при извършването на строително-монтажните работи", каза кметът Димитър Николов.

Едновременно с това със средства на Общината ще бъдат облагородени междублоковите пространства около първите 10 сгради, които се включиха Програмата за енергийна ефективност.

"Инвестицията, която Община Бургас ще направи, ще кореспондира с добрия силует и визията, които блоковете ще получат. Така ще има приятна среда за отдих, за игра на децата, за паркиране на автомобилите. Градът ще се промени, колкото повече блокове се включат, толкова по-красив ще стане Бургас", допълни Димитър Николов.

Облагородяването на зоните ще бъде съобразено изцяло с желанието на хората, чиито апартаменти ще бъдат санирани.

По време на техническото обследване ще присъстват и представители на Община Бургас. Така ще се гарантира, че няма да бъде извършено нищо нередно в жилищата на гражданит