Това съобщиха kа общината. Светинята ще пристигне в морския град при засилени мерки за сигурност и ще бъде поставена за поклонение в църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в комплекса "Меден рудник".

Две седмици православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния образ.

Чудотворната икона ще бъде тържествено посрещната в града в 16.30 часа в събота /1 август/.

Вижте снимки >>>

Вярва се, че иконата на Пресвета Богородица изцелява всички видове страдания и болести и откликва на молбите на молещите се. Пред нея могат да се поклонят и помолят и мъже и жени.

Инициативата е във връзка с набирането на средства за довършването на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на храмовия комплекс.
Идеята е на директора на НИМ проф. Божидар Димитров и се осъществява с благословението на Сливенския митрополит Иоаникий.

При реставрацията на реликвария, изработен от висока проба злато и сребро, декориран с изкусни инкрустации, който е бил част от секретния фонд на НИМ до 1992 г., са открити чудотворни мощи на четирима известни светци.

От надписа става ясно, че малките Свети частици са на Св. Параскева - Петка, Св. Пантелеймон, Св. Харалампий и Св. Дионисий - Манастир Косиница.

Реликварият е изработен от йеромонах Серафим и е завършен на 25 март 1821 година.