Сградите се намират в кварталите "Зорница", "Възраждане", "Славейков", "Братя Миладинови", "Меден рудник", "Изгрев" и "Лазур".

На всеки от блоковете ще бъде направен технически паспорт и енергиен сертификат. В друг случай за жителите на един блок това би струвало 20 000 лв. Сега обследването и паспортизацията им излизат абсолютно безплатно.

Иначе за територията на община Бургас са регистрирани 200 Сдружения на собствениците по Закона за управление на етажната собственост, от допустими общо 400 сгради. От тях 161 са подали Заявления за интерес и финансова помощ в Общината.

"В град Бургас има одобрени над 140 сгради, за които ще има осигурено 100 % финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради - обследване, проектиране, строителство и надзор. В началото започнахме малко мудно, но бургазлии проявиха далновидност и се активизираха. Като Община в момента сме мобилизирани да се проведат обследванията както трябва, а след това при избора на изпълнители за строителството ще се водим от принципа ЕДИН БЛОК - ЕДНА ФИРМА. Така ще има работа за повече фирми, които да се съсредоточат върху един, а не върху няколко обекта и да работят качествено", каза кметът Димитър Николов.