Сред състезатели имаше от националния отбор по парапланеризъм на България, а също така и един отбор от Украйна, предаде БГНЕС.

Бургас е уникално място за провеждане на подобен тип състезания, не само поради курортния си облик, но и заради специфичната си денивелация от старта до финала, която е само около 20 м, тъй като обичайно за такива състезания се изисква денивелация от 200 метра, за да може излитащият пилот да има достатъчно време да направи точен разчет за кацане.

В Морската градина след излитане от старта пилотите набират 100 метра височина над земята, благодарение на морския бриз, който едновременно помага при излитането и в същото време възпрепятства пилотите при атакуване на целта, намираща се на плажа.

Състезателят се стреми да се приземи с възможно най-малко отклонение в сантиметри от целта. Най-добрият възможен резултат е 0 см отклонение от целта, а най-лошият – 5000 см.

Състезанието се проведе в рамките на един ден, като началото се определи от морския бриз, без който е невъзможно провеждането му.

Съгласно условията на състезанието, уточнени на брифинга в началото му, състезанието се зачита при минимум 2 и максимум 6 рунда, като при завършени 5 руннда отпада най-лошият резултат в индивидуалното класиране и се запазват всички резултати в отборното класиране. Направиха се 5 рунда и състезанието се счете за успешно приключило.

Първо място в индивидуалното класиране зае Бисер Андонов с отклонение общо 4 см, а на второ място се класираха Димитър Ралев и представителят на естонския отбор Сергей Усанов с общо отклонение от 6 см. В отборното класиране на първо място се класира "Перник", на 2-ро място "Перник – 2", а на 3-то място Estonia"Aerosport Team".

Вторият кръг от Националната лига ще се проведе в Шумен на 31-02 август, като на това състезание са заявили участие състезатели от Румъния, Македония и Турция. Полетите отново ще се осъществяват на специфичен терен - шуменското плато, което предполага едно интересно и динамично състезание.