Фестивалът ще продължи до 2-ри август. Ще бъдат представени майсторски класове и лекции на тема "Вино и винарски туризъм".

Организатори са Националната лозаро-винарска камара и фирма "Експо ­тийм", с подкрепата на Община Бургас и със съдействието на Съюза на енолозите в България.

"Пожелавам Бургас да се превърне в летния фестивален град на виното. Изказвам комплименти към всички хора, които помагат на българското вино да се превърне в разпознаваем бранд по целия свят" - каза в приветствието си зам.-кметът Красимир Стойчев по време на официалното откриване.

Във фестивала участват: ВИ "Едоардо Миро­лио", ВИ "Сопот", "Винарски съюз", "Винекс Славянци", "Братя Минкови", "СИС Индустрийс", "Four Friends", "Мидалидаре естейт" ВИ "Карабунар", "Вини" - Сливен, ВИ "Съединение", "Черноморско злато", "Дивес естейт", "Вила Юстина", "Спиритус Санктус", "Винпром Свищов", "Анжелус естейт", ВИ "Братанови", ВИ "Тодоров", "Тера Тангра", "Ловико Лозари" - Сухиндол, "Вила Мелник", "Виа верде", "Александра естейт" ВИ, "Даробас", ВИ "Старосел", "Нера гора" BEST WINE, Селеста трейдинг и др.

Представители на Сдружение "Тради­ционни сурово-сушени местни продукти", "Димитър Маджаров" и "НИКОВ" Иван Костадинов предлагат продукти с гарантирано качество и вкус, които ще се съчетаят с българските вина.

"Бургас чикън" представя варено-пушени и печени продукти от пилешко месо. В допълнение - традиционни млечни и месни продукти на "Ел би булгарикум" и хляб ще освежават вкуса на потребителите.

Совиньон блан ще бъде в светлината на прожекторите тази година. Дегустации и майсторски класове ще отво­рят вра­тите си както за непосветените, така и за специалистите.

Програмата на винения фест през уикенда предвижда:

1 август

- 10.30 - 11.30 часа - Винарският туризъм, Ирина Софранова

- 12.00 часа - Обявяване на наградите от конкурса "Изборът на потребителя" - бели и червени вина.

- 13. 00 часа - Магията на дегустацията - блиц курс за начинаещи с Маурицио Ферери - председател на Асоциацията на италианските сомелиери в България

- 14.00 часа - Премиери на вина - презентации - сомелиер Вихрен Велков

- 17.00  часа - Магията на дегустацията - блиц курс за начинаещи с Маурицио Ферери - председател на Асоциацията на италианските сомелиери в България

- 18. 00 часа - Вечерна програма

 2 август

- 13. 00 часа - Магията на дегустацията - блиц курс за начинаещи с Маурицио Ферери - председател на Асоциацията на италианските сомелиери в България

- 16.00 часа - Премиери на вина - презентации - сомелиер Вихрен Велков

- 18. 00 часа - Вечерна програма