Три от случаите са със съмнения за насилствена смърт, за което органите на МВР са уведомени, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Броят на намерените и идентифицирани трупове на делфини по Южното Черноморие към края на летния сезон през 2014 г. е бил 15, значително по-малък в сравнение с предходни години. За 2013 г. са били 37, за 2012 – 74.

Трите вида черноморски делфини обикновен, муткур и афала, са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри“.

Изключения от забраните се допуска с писмено разрешение от министъра на околната среда и водите или оправомощен от него зам.-министър.

При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Наказанията за лице, „което противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по Приложение № 3 към ЗБР, означен със знак (*)“, са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв., сочи НК.

Не се колебайте, ако забележите бедстващ или мъртъв делфин, да звъните на „зелените“ телефони в РИОСВ – Бургас: 056/813212 и РИОСВ – Варна: 052/634 582, 052/634 579, призовават от министерството.