Прием на пациентите в болницата се е наложило при една трета от случаите. Останалите са били с незначителни оплаквания, характерни за сезона - главоболия, болки в ушите, стомашно-чревни разстройства. Оказана им е нужната помощ и са освободени за домашно лечение.

"Това е много сериозна натовареност. В "Пирогов", за двумилионна София, минават по 150 души на ден. Там имат няколко спешни зали и няколко екипа на смяна. Нашите екипи правят всичко според своите възможности. Знам, че има чакащи и недоволни от бързината, но призовавам към разбиране - с приоритет в Шокова зала винаги се обработват хората с пряка опасност за живота, а след това всички останали. Това е единственото Спешно отделение, което работи 24 часа, 7 дни в седмицата за цялата Бургаска област", каза изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев.

Бургаското Спешно отделение е приоритетно и за Министерството на здравеопазването, което е обещало финансиране на проекта за нов Приемно-спешен комплекс. Той предвижда няколко зали, отделни входове, достатъчно чакални и лекарски кабинети, за да има по-добри условия и за лекари, и за пациенти.

От МБАЛ Бургас информират, че ако ви се наложи да търсите лекар в събота, неделя и през нощта, можете да се обърнете към дежурния кабинет на Медицински център "Св. Николай Чудотворец".

Медицинският център е собственост на болницата и има договор с повечето от личните лекари в Бургас. Той се намира в същата сграда, където е и Спешно отделение. Ако сте на почивка в Бургас и се наложи да посетите дежурния кабинет, трябва да носите здравноосигурителната си книжка.

От болницата припомниха и горещия телефон, който бе пуснат преди няколко месеца - *7070.