Тази договорка е постигната между кмета на морския град Димитър Николов и министърът на образованието проф. Тодор Танев, съобщиха от пресцентъра на общината.

Предстои подписването на меморандум за сътрудничество, който ще бъде представен в МОН. Меморандумът ще е между местната власт, работодателските организации, бизнеса, местните депутати в Народното събрание и самите училища.

Въз основа на този документ министерството ще делегира на Бургас самостоятелност при изготвянето на учебна програма, адаптирана за неговите специфични нужди - кои специалности да се подпомагат и как, кои работодатели ще се включат като партньори на училищата.

След нейното одобряване моделът ще бъде приложен на практика в Бургас.

Предложението за реформата е на кмета Николов и е провокирано от успешната Бургаско-Баварска програма, при която наши ученици от последните класове на средното образование едновременно учат и работят в Германия, а след това реализацията им по специалността там или тук е 100 %.

В Бургас има 11 професионални училища. За съжаление, материалът в учебниците по специалните предмети не е променян от години, учебните планове също.

Въпреки това интересът към професионалните училища през последните години бележи лек растеж.