Удължаването на работното време се налага заради увеличения брой пациенти и по-доброто им обслужване. аправен е гъвкав стъпаловиден график, за да може хората да не чакат, а да бъдат поставяни на апаратите веднага. Това съобщиха от пресцентъра на болницата, предаде Топновини.

Около 170 пациенти от цялата Бургаска област обслужва в момента Отделението по хемодиализа. От ноември миналата година досега те са се увеличили с 40, съобщи началникът на отделението д-р Петя Купенова.

Хората са на възраст от 25 до 86 г., като най-много са между 55 и 75 години. Най-младите са едва по на 25 години.

Кола на МБАЛ Бургас взима от дома му всеки болен и след процедурата го връща обратно. Пациентите са пръснати в десетки населени места в общините Бургас, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Айтос, Руен, Камено. Сред тях има и тежко болни с придружители, хора в инвалидни колички с ампутирани крайници.

Седем коли сега возят болните на хемодиализа, но след удължаването на работното време те не достигат. Болницата стартира процедура за попълване на атопарка, но докато текат обществените поръчки, транспортът на пациентите трябва да бъде осигурен.

За това вече е получено съдействие от страна на Областния управител Вълчо Чолаков. Той се е ангажирал да говори с кметовете на общините, където има пациенти на диализа, да предоставят временно на МБАЛ Бургас свои автомобили.