В петък полицаят Костадин Стоянов обжалва наложената му мярка за неотклонение с искане да бъде изменена в по-лека - парична гаранция, съобразена с доходите и семейното му положение, съобщаха БТА и Топновини.бг.

Като основен аргумент Стоянов и защитникът му посочиха неговата семейна ангажираност и помощта, която иска да оказва на съпругата си в грижите за малолетното им дете, както и предстоящото раждане на близнаци в семейството.

Стоянов е обвинен в това, че на 11 септември м.г. с автомобила си е блъснал детето, което по това време се е намирало в детска количка на тротоар в центъра на селото. Стоянов е бил в нетрезво състояние.

Делото е разгледано на първа и втора съдебна инстанция, и предстои въззивното решение да бъде проверено по реда на касационния контрол предвид постъпилите касационни жалби от страните. От месец септември 2014 г. Стоянов търпи наложена мярка за процесуална принуда домашен арест с цел да се обезпечи провеждането на наказателното производство до влизане в сила на краен съдебен акт.

Председателят на Бургаския апелативен съд - съдия Деница Вълкова, която председателства съдебния състав, посочи в петък, че взетата спрямо Стоянов мярка за неотклонение "домашен арест" не следва да се изменя, защото се явява най-адекватна и съобразена със законоустановените критерии.

Независимо, че въззивният съд е намалил наложеното от първоинстанционния съд наказание лишаване от свобода от 11 на 7 години, съдът е направил извод, че в резултат на извършеното от подсъдимия престъпление по транспорта е отнет живота на малолетно дете и случаят е особено тежък.

С оглед на настъпилите вредни последици и други отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства, това престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца. Поради това и за да не се осуети привеждането в изпълнение на определеното наказание от 7г.  лишаване от свобода при евентуално оставяне в сила на въззивното решение от Върховния касационен съд, Апелативен съд не уважи отправеното искане за променя на мярката за неотклонение.

Определението на Апелативния съд, с което се отказва изменение на наложената мярка за неотклонение - домашен арест, е окончателно.