Според медиците този случай е един от най-редките и тежки в практиката им.

23-годишната туристка Ана-Мария пристига на почивка в Бургас със семейството си в началото на август. Жената е бременна в осмия месец. Няколко дни по-късно започва да повръща и има силни коремни болки.

Първо лекарите решават, че причината е високо кръвно, но след няколко консилиума със специалисти от цялата страна се оказва, че причината е преплитане на червата, съобщиха от пресцентъра на бургаската болница.

Поставянето на диагнозата е усложнено и от факта, че жената говори само на румънски и е трудно да бъде разбрана. С ролята на преводач се заема почетният консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску. Тя превежда на екипите, за да бъдат симптомите обяснени възможно най-точно.

Единственият изход бе спешна операция, но преценихме, че бебето е все още незряло, за да се появи на бял свят. Близо седмица жената бе в реанимация, под постоянно наблюдение, за да спечелим време за бебето. Беше много трудно да се постъпи така, че изходът да бъде добър и за майката, и за детето“, обясни началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

След седмица в реанимация, родилката е вкарана в операционната. Оперира я екип от гинеколози и хирурзи. Те извършват първо секцио, а след това оперират преплетените черва.

Следващите дни са критични за Ана-Мария и дъщеричката й Ребека, но лекарите се преборват и преди ден двете са изписани.

Огромни благодарности на лекарите, които успяха да се справят с тежката ситуация въпреки езиковата бариера. Поддържам връзка със семейството, което живее в района на Букурещ, и двете са добре“, каза Евгения Попеску.

Това не е първият случай, в който лекарите в МБАЛ-Бургас спасяват живота на майка и бебе от Румъния. На 14 август 2012 г. в болницата се ражда момиченце, тежащо едва 740 грама. След три месеца е изписано живо и здраво, без последствия за здравето и занапред. Всяка година на тази дата родителите й идват „на гости“ в болницата, разбира се заедно с нея. Тя се казва Антония, вече е на три години, и е кръстена на лекаря, който й помага да дойде на бял свят – д-р Антонио Душепеев.