За случаите първи алармира бургаският обществен посредник Таню Атанасов, а Радио Бургас излъчи поредица от интервюта и репортажи по темата.

По данните, които Атанасов е обобщил от информацията, публикувана на страницата на община Бургас, замърсяването с вредния въглеводород е било наситено през изминалата година, но продължава и сега.

"За отминалите месеци данните показват, че има съдържание на стирол или известен и като стирен. Системата ДОАС показва на 30 юли 1.06 пъти превишение на средно - дневните норми, на 31 - 1.08, на 1 август - 1.08 пъти"
, каза обмбудсманът, цитиран от Радио Бургас.

По думите този проблем и липсата на отговор за съществуването на такова съдържание на ароматни въглеводороди във въздуха на Бургас е предизвикал интереса на прокуратурата.

Досега той не е получил ясен отговор какви са причините за замърсяването, въпреки че е поставял този въпрос и на оперативка на общината.

От екоинспекцията не могат да уточнят източника на замърсяване.

Източници могат да бъдат нефтохимическата промишленост, производство на пластмаси, смоли, но нямаме конкретен източник, каза експертът Марияна Николова, но допълни, че данните на РИОСВ не показват промишлен източник на замърсяване.

Възможна причина, според нея, са полагане на изолации и асфалтиране, въпреки че най-сериозните превишения са през зимата.